Uppskattad dialog och erfarenhetsutbyte på välbesökt höstseminarium

Välbesökt höstseminarium hos Högskolan Väst i Trollhättan. Foto: Sofia Brolin, Högskolan Väst.

Förra veckan möttes ett 30-tal av deltagarna i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden för att nätverka och diskutera aktuella frågor. Höstseminariet hölls denna gång hos Högskolan Väst i Trollhättan och inkluderade studiebesök hos flyg- och rymdmotortillverkaren GKN Aerospace.

Uppslutningen var god när doktorander, handledare och forskningsledare möttes på forskarskolans höstseminarium för att dela erfarenheter och ta upp aktuella frågor. Eftersom företagsforskarskolan drivs av fem lärosäten tillsammans med tolv industriföretag som är spridda över hela Sverige, fyller de återkommande vår- och höstseminarierna en viktig roll.

Höstseminariet dominerades av dialog i olika grupperingar med fokus på doktorandernas uppdrag och utmaningar.

– Det blev öppna och givande diskussioner som jag tror att alla uppskattade. Vi lyfte också behovet av att skapa en tydlighet för alla parter som ingår i forskarskolan. Att förtydliga samverkansformerna mellan doktorand, företag och lärosäte kan till exempel handla om att ta fram praktiska riktlinjer för hur samverkan kan genomföras, berättar Lennart Malmsköld, Högskolan Väst.

Programmet omfattade även en intressant föreläsning av professor Evert Agneholm om utmaningar kopplade till den pågående elektrifieringen i Sverige. Seminariet avslutades med studiebesök och presentationer i GKN Aerospace lokaler. Här berättade Fredrik Wallin, Product Strategy & Business Innovation Manager, om företagets hållbarhetsstrategi och Amanda Dalstam, Data & Analytics Project Leader, beskrev hur de arbetar med digitalisering av produktionen.

Tre deltagare reflekterar över dagen

– Att träffa andra doktorander och utbyta erfarenheter betyder mer än jag trodde till en början. Även om vi jobbar inom helt olika forskningsområden så har vi en hel del gemensamma frågor. Vi kan stötta varandra på olika sätt, exempelvis genom att hitta lösningar på utmaningar. Det är också roligt att följa allas forskningsresor från idé till konkret uppdrag.

Viktor Döhlén, industridoktorand inom kraftelektronik på Sollefteåforsen AB/Mittuniversitetet

– Det är värdefullt att ta del av hur andra industriföretag driver sina utvecklingsarbeten och vad de prioriterar att forska om. Vi har många gemensamma utmaningar och kan inspirera varandra på flera sätt.

Henrik Lingborg, industrihandledare, Siemens Energy i Finspång

– Doktoranderna balanserar mellan två världar. Både företaget och lärosätet har höga förväntningar på resultat. Det kan vara svårt för doktoranderna att parera och veta hur de ska prioritera sin arbetstid. De här träffarna är bra tillfällen att prata om utmaningarna och för att stötta varandra på olika sätt.

Jenny Bäckstrand, handledare vid University of Jönköping