Seminarium samlade industridoktorander från hela landet
Erfarenhetsutbyte och studiebesök stod på agendan när Smart Industry Sweden i förra veckan samlades för seminarium i ett soligt Halmstad. Industridoktorander från hela landet slöt upp för att presentera sina projekt och diskutera utmaningar. Som värdar för företagsforskarskolans fjärde seminarium stod Högskolan i Halmstad.
Under den första dagen presenterade doktoranderna sina projekt och diskuterade utmaningar. Handledare från både företag och akademi var på plats för att ta del av resultaten. Magnus Löwenadler, doktorand vid Högskolan i Halmstad, som forskar tillsammans med Volvo Group, var med för tredje gången.
– Dessa tillfällen är alltid en bra möjlighet för oss industridoktorander att träffa varandra och diskutera våra projekt och utmaningar. Att kunna bolla frågor och ha mer informella diskussioner tycker jag är en stor del av behållningen. Likheterna med vad vi brottas med till vardags är ganska stora och det kan underlätta att höra att detta inte är unikt för mig, berättar Magnus Löwenadler.
Studiebesök i industrin
Efter presentationerna fick deltagarna möjlighet att besöka Högskolan i Halmstads samverkanspartners Stena Recycling och HMS Industrial Networks AB. Deltagarna fick då se hur teknologi och innovationer används i praktiken och hur samverkan mellan företag och akademi kan leda till nya lösningar.
– Det var väldigt intressant att höra om deras verksamheter, hur de arbetar tillsammans med våra studenter och ger dem möjlighet att komma ut i arbetslivet. Vi är väldigt glada för det här samarbetet där man sammanför akademi och näringsliv, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad, tillika koordinator i samarbetet. Fokus på kunskapsutbyte och lärande.
Under seminariets andra dag låg fokus på förbättringsmöjligheter och ”best practice” inom företagsforskarskolan. Deltagarna fick också en rundvisning på några av Högskolans laboratorier och samverkansarenor – Fab Lab (Fabrication Laboratory), robotlabbet och E-sportslabbet. Bengt-Göran Rosén, som även organiserade detta seminarium, var mycket nöjd med dagarna:
– Det är otroligt viktigt att ses fysiskt på det här viset. Inte minst för doktoranderna att träffas och prata med varandra, men även för oss handledare. Utöver nätverkande handlar dessa träffar väldigt mycket om kunskapsutbyte, utbildning och att utbyta erfarenheter. Fördelen med att alla lärosäten träffas är att vi kan lära oss av varandra. Det är superbra.
Och han fortsätter:
– Dessutom har vädret varit så otroligt bra så det har promotat hela eventet. Och Halmstad som stad, såklart.
Text: Ida Hammar
Foto: Dan Bergmark, Katarina Tran, Anna-Frida Agardson och Lennart Malmsköld