ITAB om Smart Industry Sweden: ”I teknikens framkant”

Jönköpingsföretaget ITAB har gått in i Forskarskolan Smart Industry Sweden för att växa på marknaden.

– Vi hoppas även bredda vårt kontaktnät inom näringslivet och högskolan, säger Tobias Pettersson, ITAB:s doktorand inom Smart Industry Sweden.

ITAB utvecklar och producerar kassasystem för detaljhandelsmarknaden. Företaget utvecklar regelbundet nya system och lösningar, men upplever att det är svårt att hålla jämna steg med det tekniska djup och den innovation som krävs för att växa på marknaden. Därför har företaget tagit in en industridoktorand genom Forskarskolan Smart Industry Sweden. Uppdraget gick till Tobias Pettersson, som har varit anställd på ITAB sedan 2017.

– I och med vårt samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping fick jag frågan om jag var intresserad av att bli industridoktorand. Det lät som en spännande och rolig utmaning för mig, så jag tackade ja, säger Tobias Pettersson.


Tobias Pettersson ser fram emot att som doktorand på ITAB ligga i teknikens framkant och få möjligheten att fokusera på ett enskilt område under flera års tid. Här är han vid sitt hemmakontor.

Han började som doktorand i mitten av oktober och har bara positiva saker att säga om det. Nu håller han på att ta fram en plan för sin forskning, som kommer att fokusera på utveckling av algoritmer för maskinlärning- och bildbehandlingssystem.

– Jag ser fram emot att ligga i teknikens framkant och få möjligheten att fokusera på ett enskilt område under flera års tid.

Forskningen ska ligga i linje med ITAB:s målsättningar, riktas mot deras aktuella utmaningar samt gynna deras framtida verksamhet och utveckling. Teknikerna kommer att riktas mot artikelidentifiering, artikelverifiering, butiksäkerhet, butikslagring och analys av konsumentbeteende.

– Jag hoppas att mina forskningsresultat kommer att användas i ITAB:s befintliga eller framtida produkter, säger Tobias Pettersson.

Han tror att Smart Industry Sweden ger ITAB såväl som andra företag inblick i dels sin egen tekniska förmåga, dels vilka utmaningar andra företag står inför.