Han vill utrusta ergonomer med bättre verktyg

Veeresh Elango presenterade sin forskning under Smart Industry Swedens höstseminarium

Visste du att 60 procent av hälsoproblemen på jobbet kommer från problem med muskler och leder? Veeresh Elango vill ta itu med detta och utrusta ergonomer med bättre verktyg. Han är en erfaren datavetare på Scania och ny doktorand i forskarskolan Smart Industry Sweden.

Under de senaste fem åren på Scania har hans fokus varit att leverera datadrivna lösningar för att både förstå och förbättra olika processer. Hans mål har varit att styra organisationen mot ett mer datadrivet tillvägagångssätt. I sin nuvarande roll hanterar han en rad frågor. Det handlar bland annat om att studera komplexiteten i olika datafenomen och att utveckla avancerade AI-chattbotar som ska interagera med användare och guida dem genom komplexa riktlinjer. Hans forskning handlar om arbetsmiljöproblem relaterade till muskler och ben.

Avancerade metoder för att planera arbetsutrymmen

– Jag använder avancerade metoder som att lära datorer att lära sig att fatta beslut på egen hand för att planera arbetsutrymmen på ett sätt som minskar risken för dessa hälsoproblem redan från början, säger Veeresh Elango.

Dessutom arbetar han med datorseende som är ett delområde inom datalogi. Han vill ge datorer förmågan att ”se” för att snabbt och effektivt identifiera potentiellt skadliga kroppsställningar. Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att han arbetar med att göra arbetsplatser säkrare och hälsosammare genom användning av artificiell intelligens.

En betydande del av hälsoproblemen på jobbet, cirka 60 procent, kommer från problem med muskler och leder. Dessa problem, som kallas muskuloskeletala besvär, kan leda till smärta, funktionsnedsättning och ekonomiska förluster för både arbetstagare och arbetsgivare.

“Min forskning handlar om att göra arbetsplatser friskare och mer produktiva. Genom att fokusera på att förebygga och identifiera dessa problem vill jag förbättra människors välbefinnande, säger Veeresh Elango.

Främjar anställdas hälsa och produktivitet

Forskningen bidrar direkt till FN:s hållbarhetsmål som handlar om god hälsa och välbefinnande och har stor potential att förbättra utformningen av framtidens arbetsplatser.

– De som designar arbetsplatser kan dra nytta av resultaten för att strategiskt välja layouter som inte bara prioriterar systemets övergripande prestanda utan även optimerar människors välbefinnande.

Syftet är att skapa arbetsmiljöer som främjar anställdas hälsa och produktivitet. Samtidigt kan ergonomer dra nytta av att integrera forskningsresultaten i sin praxis.

– Målet är att revolutionera bedömningen av muskuloskeletala risker och övergå till ett digitaliserat och effektivt tillvägagångssätt. Genom att göra detta ges ergonomer möjlighet att proaktivt identifiera och åtgärda potentiella hälsorisker, vilket slutligen förbättrar arbetstagarnas totala välbefinnande, säger Veeresh Elango.