Energigivande höstseminarium med tema datainsamling och metod

Deltagare på höstens seminarium 2023
Deltagare under höstens seminarium 2023

Den 7-8 november samlades forskarskolan Smart Industry Sweden på Högskolan i Skövde och ASSAR Industrial Innovation Arena för 2023 års höstseminarium. Temat var datainsamling och metod men på schemat stod även workshops, studiebesök på Volvo GTO och femkamp på Balthazar Science Center.

– Det var väldigt roligt att träffa alla igen. Jag tycker att vi hade två väldigt givande och inspirerande dagar och det är särskilt kul att se hur studenterna har mognat in i sina roller och tar för sig på ett helt annat sätt nu, säger Peter Thorvald som är direktör för forskarskolan.

“Kul att få utbytet med de andra studenterna”

Seminariet inleddes med en gemensam lunch och därefter var det dags för doktoranderna att presentera sina projekt. Det gjorde de med fokus på datahantering, datainsamling och metod.

En av doktoranderna som presenterade sitt projekt var Simon Lidberg som är industridoktorand på Högskolan i Skövde. Han arbetar på Volvo Group Trucks Operations med att utveckla metoder för att simulera produktionslinjer. Även han var nöjd med dagarna i Skövde.

– Jag tyckte att de var väldigt energigivande. Kul att få utbytet med de andra studenterna och se hur långt de kommit. Också roligt att kunna diskutera med de olika representanterna från företagen som fanns med under seminariet, säger Simon Lidberg.

Simon Lidberg presenterade delar av sin forskning på Volvo Group Trucks Operations.

Volvo Group Trucks Operations (Volvo GTO) var också föremål för studiebesök under dag två men redan under första dagen fick deltagarna stifta bekantskap med företaget då Johan Ottosson som har titeln Director Manufacturing Engineering Assembly på Volvo GTO pratade om hur det är viktigt med kreativitet och att det inte går att tvinga fram innovationer.

Johan Ottosson höll en inspirationsföreläsning och talade bland annat om innovationer.

Dag två innehöll förutom studiebesök i gjuteriet på Volvo GTO även livgivande diskussioner och workshops. Och kunskapsutbytet som dessa seminarier innebär är något som Peter Thorvald värdesätter högt.

– Det var mycket som var bra under höstseminariet men allra mest tillfredsställande är nog de diskussioner som väcks och som man kanske inte riktigt hade förutspått. Det är enkelt att leda samtal och diskussioner i en grupp som är så villig att dela med sig, säger Peter Thorvald.