Smarta fabriker för framtidens industri
I forskarskolan Smart Industry Sweden ligger fokus på att stärka framtida industriell konkurrenskraft. Andreas Lind, industridoktorand vid Högskolan i Skövde och anställd på Scania, är en av de doktorander som driver denna utveckling framåt. Genom sitt arbete inom forskarskolan har han använt och utvecklat digitala verktyg och simuleringar som hjälper företag att skapa fabriker som inte bara presterar bättre utan också erbjuder en schysst arbetsmiljö för de anställda.
Planering av en fabrikslayout handlar inte bara om att optimera produktionseffektivitet utan även om att skapa en arbetsmiljö som är säker och trivsam för anställda.
Andreas Linds forskning bygger på att använda och vidareutveckla digitala verktyg som möjliggör simuleringar och visualiseringar av framtida fabriker.
– Genom att använda avancerade simuleringar och flermålsoptimering kan vi skapa fabriksdesign som balanserar produktivitet, säkerhet och arbetsmiljö redan innan fabriken byggs, säger Andreas Lind.
Virtuella verktyg fungerar som en bro till framtiden genom att låta företag “se in i framtiden” och testa olika lösningar innan beslut fattas. Det minskar risken för fel och ökar precisionen i planeringen.
Samarbete och integration för effektivare lösningar
En stor utmaning i traditionell fabriksplanering har varit att olika experter ofta arbetar separat, vilket kan skapa brister i samarbetet och sänka effektiviteten. Andreas Lind har arbetat för att integrera olika experters kunskap genom digitala verktyg som stöder samarbete.
– Målet är att göra det enkelt att fatta rätt beslut från början. Genom att integrera regler och riktlinjer direkt i den digitala miljön säkerställs att olika aspekter som ergonomi och säkerhet tas med redan i planeringsfasen, förklarar Andreas Lind.
Multivariabeloptimering: Nyckeln till framgång
Multivariabeloptimering är ett centralt verktyg i Andreas Linds forskning. Det möjliggör en samtidig optimering av flera parametrar, som effektivitet, kostnad och arbetsmiljö. Denna vetenskapliga metod har visat sig vara avgörande för att lösa komplexa utmaningar inom fabriksdesign.
Praktisk tillämpning inom industrin
Forskningsresultaten gör det nu möjligt för tillverkningsindustrin att skapa framtidens fabriker. Med hjälp av de nya verktygen kan företag utveckla produktionsmiljöer som både maximerar produktiviteten och säkerställer god arbetsmiljö för de anställda.
– Vi introducerar inte bara en teknisk lösning, utan ett helt nytt sätt att tänka kring fabrikslayouter, säger Andreas Lind.
Andreas Lind försvarar sin avhandling, Planning and designing manufacturing factory layouts – Applying multi-objective optimization and digital support, den 17 januari vid ASSAR Industrial Innovation Arena, Högskolan i Skövde.